“Veiligheid is prioriteit”. “We werken veilig, of we werken niet”. “Veilig weer thuis”. Slogans waar iedereen het mee eens is. De incidentenstatistieken in de bouw- en infrasector laten echter zien hoe weerbarstig veiligheid in de praktijk is.

Met het gedachtegoed van de Safety Culture Ladder, wordt naast allerlei (top down) systemen om veilig werken te monitoren en te bevorderen vooral aandacht gegeven aan veiligheidsbewustzijn en -cultuur. Begrippen die veelal als nog weerbarstiger gezien worden om te veranderen en te verbeteren.

Vanuit onze individuele bedrijfsambities om veiliger te werken is daarom in 2019 het veiligheidsplatform BSAFE ontstaan. Het doel van dit veiligheidsplatform is om met elkaar kennis en ervaring uit te wisselen op het gebied van V&G, veiligheidsbewustzijn en -cultuur.

Wij geloven erin dat het ontwikkelen van veiligheidsbewustzijn de sleutel is voor veilig werken en dat een proactieve veiligheidscultuur maximaal bijdraagt aan een veilige werkomgeving.

Waarom BSAFE?

BSAFE is een verbastering van Be Safe, oftewel “wees/werk veilig” en Brain & Mind Safety Management, oftewel V&G bewustzijn en -cultuur.

Een belangrijke inspiratiebron vormde hierbij de boeken Brainsafe® en Brainsafe 2.0® – van hersenpan tot veiligheidsplan van auteur Gerd-Jan Frijters, oprichter van D&F Group BV.

Hierin beschrijft de auteur onder meer praktijkervaringen, theoretische modellen en veranderkundige aspecten rondom veiligheidscultuur- en gedrag. Een absolute aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in dit thema.

Aankomende
events